Monday, May 8, 2017

Roditeljstvo bez muke, nerviranja i stresa

Redovito čujem brige roditelja o ponašanju njihovog djeteta i kako se nositi s izazovima. Što učiniti u svezi s prkosom? Kako se nositi s izljevima ljutnje? Što s lošim raspoloženjem? Trebamo li postavljati granice? Koja vrste? Kada početi?

Kada tek saznamo za trudnoću, osjećamo se kao da letimo na adrenalinu I koktelu svih drugih hormona. Čini se da se usredotočimo na fizičku stranu podizanja djeteta, više nego na bilo što drugo. Hoće li dijete imati novu sobu, kakvu odjeću, novce za školovanje, itd? Obično previdimo onaj monotoniji dio svakodnevnice koji svakako više definira roditeljske potrebe, kao što je disciplina djeteta. Hoćemo li disciplinirati dijete? Kada početi? Kako to ide? Što sve trebamo znati o disciplini? U ovim momentima poželimo da dobijemo priručnik sa svakom bebom pri rođenju. Imam dobre vijesti za vas, napravila sam tečaj koji je najbliže moguće priručniku za bebe. Možete ga pronaći na sandrasacademy.thinkific.com i GRATIS je za vas da možete naučiti osnove. Ispod ću vas upoznati s detaljima tečaja.


Počet ćemo sa:
1. Uvod u disciplinu
Tečaj počinje s definicijom discipline: Disciplina je nježna obuka i podučavanja sa puno ljubavi; jasna definicija između dobrog i lošeg ponašanja, postavljanje granica za dobro vašeg djeteta, kao i posljedice ako se ta granica prijeđe, davanja dobrih primjera pridržavanja pravila za djecu kako bi živjeli sretno i dobro prilagođenim životom.


Uključuje i više detalja o tome što disciplina jeste, a što disciplina nije, objašnjavajući jasno što treba raditi i što ne raditi prilikom discipliniranja i na što treba paziti. Djetetova primarna potreba je osjećati se voljenim i prihvaćenim, a način na koji dijete traži ljubav i prihvaćanje varira od djeteta do djeteta.


2. Razlozi zašto izbjegavamo discipliniranje
Ova lekcija vam daje sve moguće razloge zbog kojih roditelji mogu osjećati da je bolje da se izbjegne discipliniranje djeteta. Za neke su to loša iskustva iz njihovog djetinjstva, za druge to može biti loš primjer gdje su vidjeli da je netko preoštar sa svojim dijetom. Vidite ako možete pronaći sebe u jednoj ili više točaka na popisu.


3. Roditeljski ciljevi i postavljanje granica
U ovoj lekciji ćemo istražiti prednosti postavljanje granica, definiranje neprihvatljiva ponašanja, osvrnuti ćemo se na postavljanje roditeljskih ciljeva i vrijednosti koje biste željeli naučiti svoje dijete. Svaka obitelj ima svoje standarde i moralne vrijednosti koje bi željeli vidjeti kod svoje djece, stvari koje su važne za njih. Za neke to može biti čistoća, za druge to može biti prijateljstvo, kreativnost, znanje, kultura, itd Postoji toliko mogućnosti koliko i obitelji. Ova lekcija vas izaziva kao obitelj da postavite svoja vlastita pravila i da ih definirate po postavljenim standardima.

4. Razlozi za disciplinu

Ovdje ćemo podijeliti opsežan popis, ali svakako ne i cjelovit popis svih pogodnosti koje jasno postavljene smjernice imaju za dijete, te kako će imati koristi dijete sada, ali i kasnije kao odrasla osoba. Neke prednosti uključuju: pomoć djeci da obuzdaju svoje emocije, osjećaj slobode kod djeteta, učenje o tome što je pretjerivanje, i još mnogo toga.

5. Dijete uči najbolje uz roditeljski primjer
Roditelj najbolje uči dijete kada vodi vlastitim primjerom. Važnost vlastite samokontrole i osobina koje želimo da djeca usvoje, najbolje je da uče od nas i našeg primjera. To govori više od naših riječi. Neki od savjeta koje ćete ovdje pronaći je: Pazite na ono što sami sebi govorite (treba da je pozitivno i ohrabrujuće), pokažite primjerom, budite iskreni s djetetom i još mnogo toga.

6. Kada započeti?
Postoji li čarobna formula? Kada je najbolje vrijeme za disciplinu? Dokle bismo im trebali dozovoljavati da se izvuku sa nekim ponašanjima, jer su premaleni da bi razumijeli ili premladi da bi shvatili? Jesmo li okrutni roditelji ako discipliniramo dijete od godinu dana? Ova pitanja će biti odgovorena u ovoj lekciji, a vi ćete imati jasnu viziju gdje i kako dalje sa svojim djetetom.

7. Praktični savjeti za disciplinu
Navedeni u obliku liste što vam je činiti i što vam je ne činiti kad je u pitanju disciplina.
Uključuje praktične savjete kao što su:
-Koristite „molim” i „hvala” kada govorite sa svojim djetetom.
-Budite sigurni da imate punu pažnju vašeg djeteta kada razgovarate s njim / njom.
-Nemojte ni na bilo koji način koristiti štetne ili pogrdne riječi kada govorite djetetu.
-itd.

8. Nedosljednost/dosljednost u disciplini
U ovoj lekciji ćemo navesti sve prednosti dosljednosti i posljedice nedosljednosti. Nedosljedna disciplina je užasno zbunjujuća, pa čak i štetna za djecu. Budući da je suprotna disciplini gotovo je jednako loša kao da niti nema discipline uopće. Disciplina koje dijete prima oblikuje njegovo ponašanje.
Jako je važno da se roditelji dogovore o standardu discipline, što pridonosi dosljednosti. Dijete koje prima korekcije od jednog roditelja za svoje postupke a ne prima od drugog roditelja za istu aktivnost, može zaključiti da nisu njegovi postupci loši, nego da ga jedan roditelj voli, a drugi ne.

9. Kada ne disciplinirati
Postoji razlika između prkosa i djetinjastog ponašanja. Prkos je kako i ime kaže, kada dijete nešto učini a zna da to nije u redu i nepoželjno je. Dijete točno zna što se od njega / nje očekuje, ali umjesto toga on / ona odabere upravo suprotno. Ona/on odbija prihvatiti vodstvo roditelja.
Prkos nije isto što i neodgovornost, djetinjasta neodgovornost može biti zaboravljanje, nezgode, kratak raspon pažnje, nezrelost, sitne greške itd.



Ako vam se svidio ovaj blog vidimo se putem http://sandrasacademy.thinkific.com gdje možete naći tečaj, Strategije za roditeljstvo bez stresa. Disciplina 2 dolazi uskoro! 

Imate li kojih drugih savjeta koje biste željeli podijeliti sa nama? Javite nam se u komentarima ispod. Ako ste uživali u ovom post-u, bila bih vam jako zahvalna ako biste pomogli drugima da čuju više o ovoj temi, slanjem prijateljima, ili da ga podijelite na Twitter-u ili Facebook-u, imamo i grupu na FB pridužite nam se na My Happy Baby. Hvala!

No comments:

Post a Comment